tirsdag, februar 4

Mangler du inspiration til at gå?

Er du glad for at gå eller mangler bare et lille kærligt skub i den rigtige retning, så findes der et ocean af bøger om det at gå. Både gode og mindre gode.

At gå kan de fleste. Det er ikke en sport, der kræver en masse udstyr. Kun en lille smule øvelse. Du skal bare have tid. Gå kort. Gå langt. Gå hurtigt. Gå langsomt. Bare gå i dit eget tempo. Vandreture på en dag eller langstursvandring. Går du for at komme fra A til B, for motionens skyld, er du til gåture med en du kender eller en gruppe, så det er muligt at tale sammen om stort eller små. Eller er du en ensom ulv, der vandrer for meditationens eller udfordringen. Der er bøger om alle gå-emner og gå-vinkler. Der er noget for alle.

Bente Klarlund Pedersen: Gå-bogen: Gå, så går det nok
Er det godt at gå. JA. Det er godt at gå. Sundhedsprofessor Bente Klarlunds bog giver dig alle argumenterne for, hvorfor du skal gå. Mangler du inspiration og motivation, så bør en gennemlæsning af Gå-bogen klare det. Du mindsker risikoen for 35 sygdomme; herunder kræft, demens og hjertesygdomme. Du holder vægten og motion virker anti-inflammatorisk. Gåture er et godt middel mod søvnløshed, depression, stress og angst. Går du, skærper du hukommelsen, kreativiteten og evnen til at lære. Behøver vi flere argumenter for at gå? Ikke mig.

Bill Bryson: En tur i skoven. Amerika genopdaget på Appalacherstierne
Bill Bryson tager sammen med en gammel ven af sted for at gå ad den berømte rute gennem Appalacherbjergene, The Appalachian Trail. Med sine over 3.300 kilometer gennem det østlige USA er vandreruten en klassiker blandt langtursvandring. Foran Bryson og hans umage ven, Stephen, venter de uendelige skove fylddt med alverdens farer – bjørne og ulve; forrykte ”hillbillies” der er høje af hjemmebrændt majswhisky, stinkdyr, vaskebjørne, myg og giftige bærbuske.
Hvordan kan man finde på at udsætte sig selv for den slags? Jo, forklarer Bill Bryson: ”Jeg ville også gerne have lidt af den selvtillid, der indfinder sig, når man kan spejde ud mod fjerne horisonter med et granithårdt blik og med langsom, mandig stemme sige: ’Ja, jeg har skidt langt ude i skoven.’”
Bill Bryson har skrevet en lang række ”rejsebøger”.
En tur i skoven er blevet filmatiseret med Robert Redford i rollen som Bryson og Nick Nolte spiller vennen.

Cheryl Strayed: Wild. En fortælling om at fare vild og finde sig selv igen
Som 22-årig mistede Cheryl Strayed alt. Moren døde af kræft, hendes ægteskab gik i opløsning, hun droppede ud af college og begyndte at tage stoffer. 4 år senere nåede hun bunden, men kunne alligevel beslutte sig for noget så vanvittigt som at begive sig ud på en 2.000 km lang og ekstrem strabadserende vandretur ad Pacific Crest Trail gennem det vestlige USA. Ude i den vilde natur og under barske forhold kom hun på sporet af det hun har mistet. WILD er en smuk, herlig og inspirerende historie om at fare vild i livet og finde sig selv igen.
I 2015 kom filmen WILD, hvor Reese Witherspoon spillede hovedrollen som Cheryl Strayed.

Satish Kumar: No Destination. Autobiography of a Pilgrim
Da han var 9 år gammel blev Satish Kumar munk, som 18-årige kæmpede han for landreformer samt Gandhis visioner for en fredelig verden. I 1962 blev Kumar tændt af Bertrand Russell anti-atomvåben kampagne og begyndte en 13.000 km pilgrimsfærd til fods fra Indien til Washington D.C. via Moskva, Paris og London. Han ville give de fire verdensledere fra atomvåbennationerne en kop ”freds-the”, så verden kunne blive et bedre og mere sikkert sted. Uden penge, gik Kumar gennem ørkener, over bjerge, gennem sandstorme samt snestorme og undervejs stolede han på folks gavmildhed og gæstfrihed. No Destination er medrivende beskrivelse af et ekstraordinært liv og vandretur.

Udvalgte gå-bøger eller emner om at udfordre sig selv...
Frédéric Gros: Gå. En filosofisk fodrejse.
Tomas Espedal: Gå.
Erling Kagge: At gå. Et skridt ad gangen.
Gitte Holtze: Jeg lever. 4.265 kilometers vandring gennem en livskrise (Pacific Crest Trail i USA).
Anna Skyggebjerg: Gå tur. Om glæden ved at sætte den ene fod foran den anden.
Henry David Thoreau: Om at vandre.
Wolfgang Büscher: Berlin-Moskva: En rejse til fods (3 måneders fodtur østpå i sporet af Napoleon og Hitler).
Robert Louis Stevenson: Vandring med et æsel i Cevennerne (Frankrig)
Laurie Lee: Jeg gik mig ud en sommermorgen (beretning om forfatterens tur fra barndomshjemmet og hans vandring som omrejsende spillemand gennem England og Spanien i midten af 1930'erne).
Shirley MacLaine: Camino. En spirituel rejse (beretning om skuespilleren Shirley MacLaines 800 km lange spanske pilgrimsfærd til fods).
Henrik Friediger: Mig og caminoen. Om at finde sig selv og de andre på Camino de Santiago (beretning fra en camino-veteran, der har gået den 800 kilometer lange tur en del gange).
Werner Herzog: Om at gå i is (gåtur fra München til Paris den 23.nov. til 14.dec.).
Mark Adams: Turn right at Machu Picchu. Rediscovering the Lost City One Step at a Time (forfatteren vandrer i 2011 i Hiram Binghams berømte fodspor fra 1911, hvor han fandt Machu Picchu i Peru).
Colin Fletcher: The Man who Walked Through Time (til fods langs Colorado-floden i Grand Canyon National Park i USA).
Peter Jenkins: A Walk Across America (fodtur med hund fra Alfred i New York State til New Orleans ved Gulfen).
George Edward Hart: Transcontinental Pedestrians. Canada’s First Cross-Country Walk (1906).
John Muir: A Thousand-Mile Walk to the Gulf (gåtur i USA fra Kentucky til Florida).
Keith Foskett: A Thru-Hiking Trilogy. Three amazing trails. Three great adventures (Camino de Santiago i Spanien, Pacific Crest Trail i det vestlige USA, Appalachian trail i det østlige USA).
Shirley Jean Tucker: The Amazing Foot Race of 1921. Halifax to Vancouver in 134 Days.
Susan Smith-Josephy: Lillian Alling. The journey home (er det muligt at gå fra New York til Sibirien?).
Tony Kevin: Walking the Camino. A Modern Pilgrimage to Santiago (pensioneret australsk diplomat beskriver på bedste vis en 8-ugers vandring gennem det nordlige Spanien).
Kate Humble: Thinking on my feet. The small joy of putting one foot in front of another.
Ben Montgomery: Grandma Gatewood's Walk.
Rachel Joyce: Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd.
Lis Nielsen: Vandring i Europa.
Gitte Holtze: Gå langt!
Jørgen Hansen: Pilgrimsfærd i Danmark (Udkommer 23-03-2020).
Tor Hernes & Majken Schultz: Bjergtaget.
Lene Gammelgaard: Everest.
Marina Aagaard: Kilimanjaro trekking.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar